Kuntotarkastus

 Ennen kaupantekoa taloon tehtiin kuntotarkastus. Tässä viimeisen 5 vuoden aikana olen päässyt muutamaan mukaan ja täytyy sanoa, että Raksystemsin tekemä tarkastus oli mielestäni kyllä varsin hyvä. Tarkastaja tutki taloa rauhassa ja selitti hyvin mitä tekee ja miksi. Koska talon myyjä oli perikunta, ei kaikista remonteista esimerkiksi ollut tarkkoja tietoja ja montaa asiaa selviteltiinkin talosta itsestään, esim. mitä vuosilukua ikkunoissa ja ovissa näkyi. Taloon tehtiin myös poraukset sekä seiniin, kattoon ja lattioihin tarkemmin kuntoa tutkittaessa. Itse tarkistuksen aikana ei löytynyt mitään merkittävää, muutama korjauskehotus tuli, mutta nämä pääsääntöisesti sellaisia, mitkä pystyi arvaamaan jo talon iän perusteella. 

Muutama vinkki kuntotarkastukseen ennen tarkastusta ja sen aikana.

Ensinnäkin, jos olet etsimässä taloa/ asuntoa ja siitä on jo kartoitus tehty, pyydä luettavaksi mahdollisimman monen kohteen raportti. Jos et kohteesta ole kiinnostunut, niin saat ainakin vertailtavaksi erilaisia raportteja eri toimijoilta. Näistä kyllä huomaa, mikä on kattava ja mikä ei. Ainakin pääsääntöisesti.

Toisekseen, kannattaa muistaa ettei kuntotarkastajalla on vastuu ainoastaan tarkastaa talo ohjeistuksien mukaisesti, toisin sanoen, tarkastaja vastaa vain omasta työstään. Kuntotarkastus tehdään monesti aistihavaintojen perusteella ja kosteusmittaukset ovat pintamittauksia.

Kolmanneksi, on ideaalia, jos tarkastuksessa on mukana henkilö tai henkilöitä, joilla on mahdollisimman kattavasti tietoa kohteen historiasta ja mahdollisista aiemmista remonteista ja korjauksista.

Neljänneksi, yleensä jos tarkastus on hyvinkin nopea läpikäynti, jää katsominen kyllä hyvin pintapuoliseksi. Kattavammat tarkastukset, joissa olen itse ollut mukana, ovat olleet kohteessa noin puolen päivän luokkaa ja raportin teko toki tulee tähän päälle.

Hyvä kuntotarkastuksen pitäisi tuottaa vähintäänkin lista, mistä tiedät, mitä kiinteistölle olisi suositeltavaa tehdä lähiaikoina esimerkiksi korjausten suhteen.


Kommentit

Suositut tekstit